Muurtje stukadoren? De meesten van ons denken dan direct aan Knauf. Het bedrijf vindt haar oorsprong in het natuurproduct gips. Ruim 50 jaar geleden, in 1965, kwam het eerste Knauf product op de Nederlandse markt. Knauf is al decennia lang één van de wereldmarktleiders binnen de (af)bouwsector. De jongste partner van New Horizon maakte plannen ten aanzien van circulair ondernemen. Algemeen directeur Rob van Groningen en Marketing directeur Coen de Hoop leggen deze stap uit.
“Gips is een kostbare grondstof. Natuurgips komt letterlijk uit de natuur en wordt gewonnen uit de grond. In Nederland komt gips niet voor in de grond. Wij maken daarom gebruik van synthetisch gips. Synthetisch gips is in de meeste gevallen een restafvalproduct van kolengestookte energiecentrales. Gebruik maken van restafval is op zich duurzaam, kolencentrales daarentegen staan minder bekend om hun duurzaamheid. In Europa sluiten meer en meer van dit soort centrales. Om in de toekomst duurzaam gebruik te blijven maken van de fantastische bouwstof gips, zijn hergebruik en recycling toekomstbestendige methodes voor ‘sourcing’. Gips is oneindig te recyclen. Punt is echter dat gips nu nog weinig terugkomt als bouwmateriaal. Wij willen dit veranderen.
Nieuwe realiteit
Waar we naartoe willen is dat bijvoorbeeld gipswanden in zijn geheel worden hergebruikt. In het project waarin we nu met New Horizon participeren, wordt het gewonnen gips gerecycled, waarbij het als gipsplaat terugkomt in hetzelfde project. Dat is natuurlijk al mooi, maar nog beter is het om een oplossing te zoeken waarbij de oude gipswanden geen bewerking meer nodig hebben en gewoonweg verplaatst kunnen worden. Je maakt dan slim gebruik van wat er al is. Het demontabel maken van onze producten wordt onderdeel van ons productmanagement. Knauf wil aansluiten bij de nieuwe realiteit. Niks geitenwollen sokken, dit is een economisch model dat geld oplevert. Als je dan ook nog positief verschil kan maken op de impact van het milieu, dan is de keuze niet zo moeilijk. Met New Horizon zijn we op een soort ontdekkingsreis. Zij zijn immers al begonnen, het is al praktijk. Het is geen praatclub, het is een doeclub. Een en ander moet zich natuurlijk nog bewijzen, maar daar maken we ons geen zorgen over.”