Keramische tegels. Daar draait het om bij Tegelgroep Nederland. Het bedrijf is in haar branche de grootste van de Benelux. De marktleider heeft als missie voortdurend innovatief te zijn. Uitgangspunt hierbij is om de voordelen van tegels dichter bij de consument te brengen, zodat comfortabeler en duurzamer gewoond en gewerkt wordt. Als partner van New Horizon Urban Mining beweegt de onderneming mee in de circulaire wereld. Wilfred Versteege (algemeen directeur) en Frank van der Weide (operationeel directeur) geven tekst en uitleg.
“Wij zijn doeners. Als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen, zijn we al jaren actief. Niet alleen maar mooie woorden in een visie op een website, maar actie! Wij staan open voor innovatie. En niet alleen omdat een deel van onze doelgroep wil voldoen aan Breeam eisen. Wij willen keramische tegels zoveel mogelijk verduurzamen. Tegels zijn niet duurzaam wanneer je alleen kijkt naar het productieproces. Dat vergt namelijk veel energie. Terwijl op de lange termijn een tegelvloer een veel langere levensduur heeft dan bijvoorbeeld een houten vloer.
Wij vinden het onze taak om te onderzoeken hoe we onze tegels zo duurzaam mogelijk kunnen leveren. Zo lanceerden we vier jaar geleden een tuintegel, met print, voor 99% gemaakt van foam uit gerecycled materiaal. Het was een groot succes. Niet alleen halveerden we met dit product de Co2 footprint, publicatie in de VT Wonen zorgde voor een hype. Inmiddels zijn we met dit product ingehaald door de betonindustrie. Maar we blijven innoveren, op zoek naar een nieuwe treffer. Duurzaam en circulair hebben hierbij vooral onze aandacht. Op dit moment zijn we met diverse partners uit het Urban Mining Collective nieuwe producten aan het ontwikkelen, waarbij de afvalstroom uit onze productie gebruikt wordt. Het is een kwestie van tijd voor we hiermee de markt op gaan. Er zijn prototypes, alles is opgelijnd, namen zijn bedacht.
Het gaat ons overigens niet alleen om het productieproces als we spreken over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Samen met vervoerders zoeken we bijvoorbeeld naar oplossingen om de belasting op het milieu terug te brengen. Tegels uit Italië vervoeren we tegenwoordig per trein. Tegels uit Spanje en Turkije gaan op de boot. Op deze manier is het ons gelukt om al zo’n 65% aan volume van de weg af te halen.
Natuurlijk moet er gewoon geld verdiend worden. Dat betekent dat we onze doelgroep zo goed mogelijk van dienst moeten zijn. Toen het aanbod in onze ogen onvoldoende was, hebben we bijvoorbeeld eigen designers aangenomen. Maar bewuster ondernemen zit altijd in ons achterhoofd. Niks is lekkerder dan aan het eind van de dag met opgeheven hoofd naar huis gaan. Want naast goede zaken hebben we ook geïnvesteerd in de toekomst van ons milieu.”
.