Hergebruik werd hem met de paplepel ingegoten. De op productie gerichte meubelmakerij van zijn schoonvader veranderde hij in een circulaire ambachtelijke meubelmakerij. De tafels van Rik Ruigrok vinden gretig aftrek. Ze zijn gemaakt van sloophout.
Rik Ruigrok: “Toen ik Herso van mijn schoonvader overnam, was het een ouderwets bedrijf. De tafels gingen naar Goossens of naar Piet Klerkx. Ze waren rond of vierkant, bruin of blank, allemaal hetzelfde. Het was pure productie. Ik vond dat dat anders kon. Sterker nog, ik vond dat het anders móest. Per jaar werd er 1000 m³ nieuw hout verwerkt. Dat kon naar mijn mening niet blijven duren, dat was en is een aanslag op onze aarde. Ik ben me dan ook gaan verdiepen in andere oplossingen. In het kort komt de uitkomst hier op neer: ik wil zoveel mogelijk hout voor de poorten van de verbrandingsovens weghalen. En van dat hout een mooi en eerlijk product maken. Hergebruik zit in mijn genen. Mijn ouders en grootouders hadden niets in de oorlog en zoveel mogelijk materialen werden dan ook hergebruikt. Mijn opa was tuinder en timmerde zijn eigen kassen en groentekistjes. Alle spijkers die hij vond, hamerde hij recht, klaar voor hergebruik.”
Voor de hand liggend
“Het circulaire lag voor mij dus voor de hand. Ik maak nu tafels van sloophout. Niet van reststukken uit de industrie, maar van hout uit slooppanden. Circulair werken voegt een nieuwe dimensie aan mijn vak toe. Het is een boeiend leerproces waarin ik ook mijn creativiteit kwijt kan. De formule werkt. Ik leverde bijvoorbeeld 150 circulaire tafels aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis, maar ook DSM of het Provinciehuis Limburg weten me te vinden.
Er is me veel gelegen aan de samenwerking met New Horizon. Ik geloof in het circulaire model. Ik wachtte al dertig jaar op iemand zoals Michel. Hij praat niet alleen over circulair ondernemen, hij maakt het ook waar. Voor mijn bedrijf betekent de samenwerking ook uitbreiding van mijn activiteiten. Op korte termijn heb ik meer personeel en machines nodig. In de productie moet ik echt een slag maken. Dit komt niet alleen door de vraag vanuit de markt, maar ook door de nieuwe ontwikkelingen. Van door New Horizon geleverde oude kozijnen en traptreden zijn we nu de eerste 2500 m2 No Waste vloer aan het maken.”