Reizen is zijn grote passie. Op zijn trips vraagt Caspar Ulijn zich regelmatig af ‘waar we in hemelsnaam mee bezig zijn’. Zo wordt hij geconfronteerd met uitstervend koraal, ontbossing van de regenwouden, gletsjers die te hard smelten, overbevolkte steden met veel smog. Allerlei voorbeelden die hem duidelijk maken dat we iets moeten doen. Als directeur van ZND Nedicom spant hij zich in voor het ontwikkelen en realiseren van een duurzame buitenschil van gebouwen. We praten dan over gevels en daken. Samen met Icopal, producent van dakbedekking, start ZND Nedicom dit jaar met een nieuw circulair initiatief.
“Onze branche is behoorlijk behoudend. Circulaire oplossingen bestaan binnen onze sector niet. Er is een stichting die zegt te recyclen. Maar ik geloof niet in hun werkwijze. Het komt erop neer dat het verzamelde gebruikte dakleer uiteindelijk in de verbrandingsoven belandt, omdat fabrikanten het materiaal niet afnemen. Zij betalen namelijk veel minder voor nieuwe bitumen. Dat is voor mij geen oplossing.
Onze dak- en gevelbedekking krijgt bij ons al vanaf 2010 een duurzame invulling. Onder de naam Future Proof vermarken wij een duurzame buitenschil ter bescherming van het binnenklimaat. Het liefst doen wij ingewikkelde projecten, zoals bijvoorbeeld het bekleden van een tunnel in Noorwegen of middels het dak een gebouw verduurzamen en energieneutraal maken.
Met een partner van New Horizon brainstormde ik over het energieneutraal maken van een gebouw, waarbij zonne- en windenergie opgewekt zou worden. Hij opperde dat ik eens in gesprek moest gaan met New Horizon. Dit resulteerde uiteindelijk in een samenwerking met Icopal, een van onze leveranciers. Als enige in Nederland beschikt dit bedrijf over een productielijn die in staat is om gebruikte bitumen nieuw leven in te blazen. Deze productielijn staat echter al jaren stil, vanwege de dure aanvoer van gebruikt dakleer. Samen met Icopal onderzochten we wat nodig was om het proces te laten slagen. Met als uitkomst dat we in augustus 2018 starten met de vervaardiging van circulaire dakrollen. Deze worden voor onze klanten niet duurder dan nieuw dakleer. Ik vind het een mooi initiatief. De grondstoffen raken op en op deze manier putten we de aarde niet uit. Daarbij komt dat circulair dakleer nog niet op de markt wordt aangeboden. Ik verwacht voor bijvoorbeeld aanbestedingen dan ook het verschil te kunnen maken.
Voor voldoende afzet ben ik niet bang, voor schaarste van de gebruikte bitumen wel. We moeten daarom anders naar gebouwen gaan kijken. Neem nou bijvoorbeeld de huidige renovatietrajecten. In de praktijk worden daken vaak voorzien van een nieuwe laag dakbedekking. Zo kan het zijn dat er vaak vele lagen over elkaar zijn aangebracht. Het zou beter zijn om juist die vele lagen dakleer te verwijderen en het dak extra te isoleren. Met de vrijgekomen dakbedekking kunnen dan ook meerdere nieuwe daken circulair worden gemaakt.
Het circulaire aspect maakt mijn werk leuker, ik krijg er veel energie van. Ik verwacht veel van dit nieuwe product. Zoals ik ook veel verwacht van de samenwerking met onze partners. Het is een sterk netwerk met de kracht van het collectief. Ik wil mijn organisatie meenemen in het circulaire verhaal. Partner Thinkle gaat binnenkort aan de slag om mijn medewerkers bij te spijkeren voor wat betreft het circulaire gedachtegoed. Ik vind het belangrijk dat ook zij daar het belang van zien.”