Guardian B.V. uit Helmond was al even in gesprek over toetreding tot het Urban Mining Collective. Maar het bedrijf, dat producten en systemen aanbiedt voor de mechanische bevestiging van isolatie en afdichtingen op platte daken, groeide de afgelopen jaren zo hard dat er gewoonweg geen ruimte was voor deze stap. “Maar nu is de tijd rijp,” zo zegt Lucas Borsboom, managing director.
“De afgelopen jaren maakte Guardian een extreme groei door, al blijven we met zo’n vijftig werknemers een relatief klein bedrijf. Circulariteit was regelmatig onderwerp van gesprek maar we hadden geen tijd om daar concreet mee aan de slag te gaan. We waren gewoon te druk met groeien.
Op dit moment zit ons bedrijf in een fase van vooruitdenken. Guardian heeft nu een vaste basis en we willen op een toekomstbestendige en zinvolle manier onze klanten bedienen. Dat maakt dat we sinds kort actief aan de slag zijn gegaan met circulair.
Binnen het Urban Mining Collective zal onze bijdrage vooral gericht zijn op kennisdeling. Onze mechanische bevestiging is immers al herbruikbaar omdat het product demontabel is. Daarom is het wel zaak te onderzoeken hoe we ons product kunnen terugnemen en opnieuw in de markt kunnen zetten, zodat het daarmee niet alleen herbruikbaar, maar ook circulair is.
Concreet zijn we op dit moment met een aantal partijen aan het onderzoeken of we een circulair dak kunnen ontwikkelen. Onze expertise op het gebied van mechanische bevestiging, maar ook op die van bijvoorbeeld windbelasting, kunnen we als meerwaarde inzetten. Natuurlijk blijven we nadenken over toepassingen die nog meer functionaliteit bieden. Waar een dak vroeger eerder als bescherming diende, is er nu veel meer sprake van gebruiksdaken. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van zonnepanelen of het creëren van een zogenaamd groen dak. We moeten als het ware het dak slimmer maken. Verder optimaliseren en functionaliteiten toevoegen. Waarbij een circulair dak uitgangspunt blijft.”
